Duygusal Tükenmişlik Sendromu


Kendinizi kaygılı, tedirgin ve yetersiz mi hissediyorsunuz?

Önceden rahatça yaptığınız işleri yapmakta artık zorlanıyor musunuz?

Bu hissettiklerinizin sonunun hiç bitmeyeceğini mi düşünüyorsunuz?

Eğer böyle hissediyorsunuz ruhsal çöküntü yaşıyor olabilirsiniz.

Duygusal Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Tükenmişlik sendromu kişinin işteyken, arkadaşlarıyla veya ailesiyle beraberken aldığı keyfi ve başarı duygusunu azaltan bir tükenme durumudur. Bu durum bizi içinde çıkılmayacak bir hale sokabilir. Daha çok iş hayatındaki stresin neden olduğu bir durumdur.

Günümüzde çoğu kişinin yaşadığı bir sorundur. Özellikle yorucu ve stresli iş hayatı, çok fazla görev sahibi olmak, hayatımızda kişilerin beklentilerini karşılamaya çalışmak ve yetersiz hissetme bu sorunu gibi şeyler bu durumu artırabilmektedir.

Duygusal Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Türk psikolog arayışında olan ve bana başvuran danışanlarımla konu duygusal tükenmişlik sendromu olduğu zaman; genelde şu konulara değiniyoruz,

  • Kendilerini işteyken aşırı keyifsiz ve mutsuz hissediyorlar mı?
  • Dünyadan kopmuş gibi mi hissediyorsunuz?
  • Eskiden kolaylıkla yaptıkları şeyleri yapmakta zorlanıyorlar mı?
  • Aşırı yorgun ve enerjisizler mi?
  • Uyku problemi ve unutkanlık yaşıyorlar mı? Bu durumda çevrelerinden eleştiri alıyorlar mı?
  • Hayata karşı ümitsiz ve bulundukları yerden memnun değiller mi?

Bu belirtilere ek olarak kişiler fiziksel anlamda da kendilerini tükenmiş hissedebilirler. Örneğin uyku problemleri, kabızlık ve ishal, kalp çarpıntısı gibi problemler de yaşıyor olabilirsiniz.

Gurbette olmak duygusal tükenmişlik sendromu riskini artırabilir

Yapılan araştırmalara göre vatanından ayrı bir ülkede yaşayan çoğu kişinin tükenmişlik sendromuna yakalanmasının daha çok riski olduğunu gösteriyor. Çünkü gurbette olmak uyum sorunları yaşanmasına sebep olabiliyor. Dertleşecek bir dost ve bizi anlayacak insanların hasretini çekebiliyoruz. Özellikle iş ortamında tanımadığımız ve bize yabancı olan pek çok kişiyle beraber oluyoruz. Bu durum yaşadığımız stresi ve tükenmişlik hislerini daha çok etkiliyor.

Duygusal Tükenmişlik Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Bu sendrom, kendiliğinden geçebilen bir durum değildir. Eğer uzun süre boyunca tedavi olmazsanız depresyon, kalp hastalığı, diyabet gibi ciddi psikolojik ve fiziksel hastalıklara yakalanma riskiniz artabilir. Geç olmadan güvendiğiniz ve kendinizi rahatça anlatabileceğiz bir psikoloğa başvurun.

Hilmi Akçaalan